«Колос» виграв Меморіал Макарова

Вчора в динамівському манежі на Кончі-Заспі відбувся фінальний матч двадцять другого сезону традиційного турніру, присвяченого пам’яті Воротаря Республіки.

Після дворічної перерви фінальну пару знову сформували професійні першолігові колективи. Однак сили фіналістів апріорі були не рівними: «Колос» — один з претендентів на підвищення в ранзі, ФК «Тернопіль» — аутсайдер з істотними кадровими проблемами. До того ж у півфіналі тернополяни втратили свого найкращого гравця. На жаль, компенсувати відсутність Курила в центрі оборони не змогли ні в авральному порядку переведений туди фланговий футболіст Полянчук, ні тренерський штаб, який перекроїв лінію захисту і вирішив задіяти на лівому фланзі фактурного та потужного Бабича.

Схоже, саме кадрові зміни в обороні — футболісти ще не встигли притертися на останній лінії — спричинили пожежу вже на початку зустрічі, чим сповна скористався фаворит. Бондаренко, без особливих зусиль звільнившись від опіки, технічно замкнув передачу партнера.

1:0 на старті — і муніципали, склалося враження, розгубилися, бо передматчевий план, розрахований на виняткове уміння команди терпіти, реальної заміни не передбачав. Так і сталося. Ковалівці, активно підтримувані чисельними й насправді голосистими симпатиками, грали легко, залюбки комбінуючи і нагнітаючи загрозу в чужих володіннях. Ближче до кінця першого тайму капітан сільської команди Вишняк ударом метрів з вісімнадцяти — технічно досконалим і по-справжньому влучним — подвоїв результат.

Здавалось, інтрига зникла безповоротно — такою вражаючою, особливо на тлі деморалізованого суперника, була перевага «Колоса». Та початок другого тайму «розбудив» притихлі глядацькі трибуни! Арбітр ФІФА Бойко цілком справедливо вилучив з гри стража воріт Яшкова за серйозне порушення правил. І все-таки професіонали з Київщини, навіть залишившись у меншості, невимушено довели фінал до логічного завершення. Жирну крапку в останньому матчі і в турнірі загалом поставив ударом з меж карної зони Морозко. 3:0 — і «Колос» уже вдруге став найкращим на Меморіалі Макарова.

Урочиста церемонія, яку звично — і незмінно за два десятки років! — провів заслужений журналіст України Валерій Валерко, стала апофеозом щирої вдячності симпатиків народної гри за справжній футбол. Вдячності незабутньому Олегові Макарову та його славним одноклубникам-динамівцям, яких представляли під дахом затишного манежу Володимир Мунтян і Володимир Трошкін. Але й вдячності цьогорічним фіналістам, які зіграли насправді по-спортивному чесно, на межі своїх можливостей.

Донька Олега Макарова — Анастасія Олегівна, Перший віце-президент ФФУ орденоносець Вадим Костюченко, очільники Київської обласної федерації футболу Максим Мельничук і Олександр Нігруца вручили командам кубок, дипломи та медалі відповідних ступенів. А представники Благодійного фонду «Київщина футбольна» Елізбар Сарія, Ігор Ковалевич і Володимир Резніченко — грошові призи, призначені для розвитку дитячо-юнацького футболу в регіонах. Загальний призовий фонд XXII Меморіалу Макарова становив 200 тисяч гривень.

Найкращим воротарем Меморіалу Макарова-2017 визнано Антона Яшкова, найкращими гравцями — Олександра Поздєєва та Віталія Богданова. Спеціальну відзнаку від родини Макарових отримав голкіпер тернополян Олександр Воробей. А князем стрільців традиційного турніру став Ярослав Сокол з команди вільних агентів.

 

Джерело