Тарас Ільницький: «Впевнений, що наше поточне дев’яте місце тимчасове»

Головний тренер Спортивного клубу «Чайка» Тарас Ільницький дав ексклюзивне інтерв’ю клубній прес-службі:

– Тарасе Івановичу, стартовий відрізок чемпіонату вже позаду. Напевно, можна провести певний аналіз ігор, що відбулись. Чи на такий поточний результат розраховував тренерський штаб за підсумками семи матчів? 

– Звичайно, ми сподівалися мати більше очок на цей проміжок часу. Для того були усі підстави – справа в тому, що зараз у «Чайці», на мій погляд, зібрані дійсно гарні виконавці. Але футбол – річ непередбачувана. В футболі не грають прізвища. Результат досягається через зусилля, терпіння та самовідданість. Але впевнений, що наше поточне дев’яте місце в таблиці тимчасове.

– Сьогодні багато хто порівнює результат команди навесні з тим, який маємо зараз. Відверто кажучи, тоді «Чайка» привчила вболівальників до домашніх перемог, були вдалі матчі і у гостях. Влітку кістяк складу майже не змінився, але результат восени трохи погіршився. В чому ви бачите основну причину відмінності результату?

– Основа причина кадрова. Навесні раніше зачиняється трансферне вікно – майже за місяць до першої гри чемпіонату. Це час – коли гравці визначаються з тим, де і хто буде грати. Тобто у будь-якої команди є місяць зігратися, напрацювати зв’язки, підтягнути фізику. Влітку навпаки – спочатку починаються офіційні ігри, а лише за місяць зачиняється трансферне вікно. Протягом липня та серпня багато футболістів ще розглядали варіанти працевлаштування. Так, зараз можемо констатувати, що кістяк весняного складу залишився. Але у той же час майже кожний гравець основи влітку шукав кращі умови. Тому більшість футболістів поверталася або приходила до нас вже перед самим початком чемпіонату. Зрозуміло, що вони не пройшли з командою повноцінні збори. Саме тому наразі команда ще не зіграна так, як має бути зіграна. Але процес постійно рушиться у кращій бік. Сподіваюсь, що скоро наша робота дасть плоди.

– Багато фахівців та тренерів відзначають дії команди у захисті, вміння «Чайки» грати на результат. Але очок командою набрано небагато, голів забито небагато. Чи вважаєте ви що наразі найпроблемніша ланка в команді – лінія нападу?

– Якщо забиваємо небагато, то звичайно проблема є. Але… Навесні в нас було одне завдання – залишитися у Другій лізі. Ми його виконали. Зараз тренерський штаб ставить декілька завдань одночасно. Головне – ми хочемо стабілізувати склад. Це можна зробити шляхом залучення до складу молодих гравців, які будуть зростати та набувати досвіду у «Чайці». Тобто є завдання побудувати команду на перспективу. Кількох молодих гравців ми вже запросили, у майбутньому потроху будемо залучати до основи футболістів власної Академії. Це процес важкий, на нього потрібен час. Гравці мають зігратися один з одним. Тому я вдячний нашому президентові Олександру Петровичу Нігруці за терпіння та розуміння, адже результат поки що не той, який хотілось би бачити.

– До речі, чи слідкуєте ви за гравцями з Академії «Чайки»? Чи є у складі команди U-17 гравці, які згодом можуть підсилити першу команду?

– В першу чергу, я хотів би підкреслити те, яка значна увага приділяється в клубі розвитку власної молоді. Знаю, як трепетно Олександр Петрович Нігруца відноситься до усіх процесів в Академії. В нас гарні умови для тренувань. З боку місцевої влади, зокрема – голови Петропавліської Борщагівки – Олексія Івановича Кодебського, завжди відчуваємо підтримку в будь яких потребах.

Молодіжні команди – це майбутнє нашого клубу. Вважаю, що футбольну незалежність та майбутнє клуб може мати лише якщо є власні вихованці. Звичайно тренерський штаб буде уважно стежити за нашою молоддю, та рано чи пізно – когось обов’язково привернемо до основного складу.

– Тарасе Івановичу, яка наразі атмосфера в команді? Чи є в складі футболісти, які у найближчому майбутньому не бачать себе в «Чайці»? Чи може хтось не хоче в повній мірі викладатися на тренуваннях та іграх?

– Знайти спільну мову з гравцем – важка справа. У кожного є власне бачення на те, як він може допомогти команді. А хтось вважає, що гідний грати у кожному матчі. І якщо не потрапляє у склад, може змінити своє відношення до тренувального процесу. Боротьба характерів – важлива складова в житті команди. Але в мене є таке правило: якщо у футболіста та тренера не співпадає бачення на тренувальний та ігровий процес, з таким гравцем краще розпрощатися. Ми нікого насильно не тримаємо в команді. Але футболісти повинні розуміти одне – грати буде той, хто краще працює на тренуваннях. Це наш головний критерій. Наразі в мене немає претензій по самовіддачі до більшості гравців.

– Наш найближчий суперник в чемпіонаті Другої ліги – вишгородський «Діназ». На вболівальників Київської області чекає дербі. Для нас це, без сумніву, буде надважкий матч, адже в останній грі «Діназ» впевнено переміг лідера групи – «Верес». Отже, клуб з Вишгороду на підйомі. Наскільки гарно ви знаєте суперника?

– Головна складова «Діназу» – зігранність. Це команда, яка давно грає разом. Плюс вони точково запросили до складу якісних футболістів. Дуже добротний суперник, з яким буде важко, але цікаво грати. Нам не можна оцінювати «Діназ» як дебютанта змагань. У Другій лізі це все відносно. У лізі зібрані команди приблизно однакового рівня. Той же «Діназ» з великим рахунком переграв, здавалось би, потужний «Верес». Ми на рівних грали з лідером групи у Тернополі. Тобто, тут кожний може виграти у кожного і в цьому головна цікавість турніру. Можу сказати одне – ми повинні зробити усе, щоб виграти цей матч.

Прес-служба СК «Чайка»