Євген Шкарбан: «Усвідомлюю свою відповідальність в команді»

21-річний голкіпер Спортивного клубу «Чайка» Євген Шкарбан зовсім нещодавно став основним воротарем «жовто-синіх».

І за цей короткий проміжок часу, Шкарбана двічі визнавали кращим гравцем матчу. Саме це і стало гарним приводом запросити Євгена на інтерв’ю.

– Євгене, авторитетне інтернет-видання Sportarena.com визнала тебе гравцем матчу між СК «Чайка» та ФК «Калуш». Що відчуваєш з приводу цього та як взагалі ставишся до таких новин?

– Звичайно мені, як напевно і будь-якому гравцю, приємно, коли відзначають твою гру. Але ставлюсь до цього досить спокійно, адже розумію, що в цьому визнанні заслуга, у першу чергу, усієї команди.

– Є така приказка: воротар – це пів команди. Чи відчуваєш себе на ті самі 50 відсотків в діях команди?

– Так кажуть тому, що від воротаря багато що залежить. Не все, але багато. У воротаря є своя відповідальність за результат. Тому звичайно я усвідомлюю, наскільки важлива моя роль та місія в команді і намагаюсь докладати максимальні зусилля, щоб її виконувати якнайкраще.

– Основним воротарем «Чайки» ти став вже коли сезон стартував. А перед початком чемпіонату тверде місце в основі займав Богдан Савчук. Чи був ти готовий до таких змін? Чи може сподівався на такий перебіг подій? Щось робив для того, щоб стати першим, чи усе вирішили обставини?

– Звичайно я хотів грати, тому плідно працював на тренуваннях, чекаючи на свій шанс. Але так склалися обставини, що у Кривому Розі в матчі на Кубок саме мені тренерський штаб дав змогу зіграти в основі. Ми виграли, а я отримав кредит довіри на наступні ігри. Але я хочу підкреслити, що попри будь-які обставини, кожне тренування та кожну гру я намагався довести, що заслуговую на місце в основі. І я радий, що на цей час у тренерського штабу є до мене довіра.

– А де взагалі пройшли твої футбольні дитинство та юність? Де набирався досвіду до «Чайки»?

– Родом я з Києва, є вихованцем столичної «Зірки». А перше серйозне випробування пройшов у Білій Церкві, граючи у Другій лізі за місцевий «Арсенал-Київщина». За «канонірів» виступав з 18 років.

– Повернемося до сьогодення. Перше коло «Чайка» відіграла не надто вдало. Про причини було сказано чимало. А яка твоя думка?

– На мій погляд, команді елементарно знадобився час, для того щоб знайти свою гру. Оскільки на зборах до початку чемпіонату його майже не було, точніше не було деяких гравців в команді, то саме матчі першого кола вирішували питання зіграності. Нічого іншого сказати не можу, адже гравці у нас в команді високого рівня. В їх кваліфікації немає сумнівів.

– Після перемоги над ФК «Калуш» наша команда трохи покращила своє турнірне становище. А який, на твій погляд, взагалі потенціал у «Чайки»? Якого результату під силу досягти «жовто-синім»?

– На цей час ми маємо бажання якомога далі віддалитися від підвалу турнірної таблиці. Вважаю, що наразі якість гри команди набагато краще, аніж у перших матчах сезону. Ми можемо боротися за очки з усіма суперниками по групі. Спробуємо у подальшому збирати більше пунктів у таблицю. Думаю, було б гарно закріпитися десь у першій шістці.

– В тебе вже є певний досвід роботи з кількома тренерами. Чим відрізняється від інших, або подобається особисто тобі, Тарас Іванович Ільницький?

– Він чудовий аналітик. Подобається те, як ми розбираємо кожного суперника. Тарас Іванович досить уважно відноситься до підготовчого процесу. Також він багато часу приділяє тактиці. Зараз трохи змінилися вимоги до гри. Тренер хоче бачити від команди більше контролю м’яча та гри в пас.

– Попереду у «Чайки» непростий виїзд до Хмельницького. В останніх двох матчах «Поділля» зазнало поразки із загальним рахунком 2:10. Що нашу команду чекає в суботу?

– Дуже важка гра, адже «Поділля» зробить усе, щоб реабілітуватися на очах власних вболівальників. Але ми спробуємо зробити усе, щоб у суперника це не вийшло. Звичайно, останні рахунки хмельничан ні про що не говорять. Невдалі матчі трапляються з кожною командою. Але нагоди забити в нас будуть точно, тому потрібно їх використовувати.

Прес-служба СК «Чайка»