Юрій Замараєв: «Клуб має чудових воротарів»

Днями виповнився рік, як Юрій Замараєв працює тренером воротарів в Спортивному клубі «Чайка». В ексклюзивному інтерв’ю фахівець розповів про свою роботу в клубі та її особливості:

– Юрію, по-перше вітаємо з першим роком у «Чайці». Яким він був для вас? Як можете охарактеризувати цей період у власному житті?

– Дякую за привітання. По-перше хотів привітати гравців, тренерський склад та вболівальників «Чайки» з впевненою перемогою над «Буковиною»! Для мене особисто вдвічі приємніше, що наша команда зіграла «на нуль», а наш воротар Дмитро Іванов декілька разів виручив команду.

Так, дійсно, рік тому Тарас Іванович запросив мене приєднатися до його тренерського штабу у «Чайці». Тоді я працював в Академії київського «Арсеналу» з командою 2002 року народження і до кінця минулого сезону довелося поєднувати роботу одразу в двох командах одночасно.

За цей рік я отримав колосальний досвід роботи у професійному клубі, ми виконали завдання залишитись у Другій лізі в минулому сезоні і цього сезону будемо підніматись якомога вище у таблиці.

– Наскільки мені відомо, це ваш перший досвід роботи у професійному клубі. У чому саме полягають ваші функції? Наскільки ваша теперішня робота відрізняється від того, що було раніше?

– Так, дійсно, у професійній команді це був мій дебют і у зв´язку з цим необхідно було перелаштуватися, тому що робота з юнаками і з дорослими футболістами відрізняється досить суттєво. У юнаків на першому місці виховний процес, результат не є першочерговою метою, а у професійному футболі необхідно досягати максимального результату у кожному матчі, і вже на другому місці – індивідуальний розвиток футболістів.

Моєю головною функцією є робота з воротарями «Чайки». Окрім цього допомагаю Тарасу Івановичу з будь-яких питань, які можуть виникнути у процесі роботи.

– Ви маєте справу з воротарями, яки вже відбулись як гравці. В чому особливість такої роботи?

Робота з будь-якими воротарями на цьому рівні – це перш за все індивідуальна робота. Вона вимагає постійного аналізу гри, розбіру помилок, має психологічну складову. Вдала гра воротаря додає впевненості усій команді, окрім цього воротар має керувати діями усієї команди в обороні, бути лідером не тільки на полі, а і в роздягальні.

– Чи можете кількома словами, не виказуючи таємниць та найкращих здібностей, охарактеризувати воротарів «Чайки»?

– Хочу підкреслити, що клуб має чудових воротарів. Дмитро Іванов – прекрасний воротар з великим досвідом гри на високому рівні, він є лідером команди, хоча приєднався до «Чайки» відносно нещодавно.

Євген Шкарбан є прикладом того, що завдяки наполегливій роботі на тренуваннях можна підняти свій рівень і з третього воротаря у минулому сезоні до першого у деяких матчах поточного чемпіонату. Звичайно, Євгенові ще є чому вчитися, а спільна робота з досвідченим колегою принесе йому тільки користь і він виросте у гарного воротаря високого рівня.

Прес-служба СК «Чайка»