Валерій Максимець: «До початку тренувань мають відновитися усі травмовані футболісти»

Керівник медичної служби СК «Чайка» відповів на запитання прес-служби

В новий календарний сезон наша команда увійшла з незвичайним придбанням. В «Чайці» з’явився постійний і кваліфікований лікар – Валерій Максимець. З ним ми познайомилися ближче.

– Валерію, ви є одним з останніх придбань клубу, зайнявши почесний пост керівника медичної служби. Розкажіть будь ласка, яким чином ви потрапили до команди?

– В «Чайці» я майже два місяці. А знайшов мене головний тренер команди Тарас Іванович Ільницький. Точніше, я був рекомендований йому під час медобстеження гравців після зимової паузи, адже клубу був потрібен лікар. Він зателефонував, ми зустрілися на базі клубу в Петропавлівській Борщагівці, обговорили всі умови роботи з керівництвом і домовились співпрацювати.

– Що саме спонукало вас прийняти пропозицію клубу про співпрацю? Який фактор, чи декілька факторів, були вирішальними у вашому рішенні? 

– Я завжди хотів працювати у клубному футболі, де є постійна практика, є постійні вимоги та завдання. В пропозиції клубу я побачив такий собі виклик для себе, адже деякий час в «Чайці» не було постійного лікара і мені належало самому організувати всю роботу, проявити ініціативу. Іншими словами, в цій пропозиції я побачив як власну перспективу, так і те, яку користь я можу дати клубу.

– Наразі ви маєте вже певну кваліфікацію та досвід у своїй професії. А чому саме вибрали спортивну медицину? Як це сталося?

– Скажу відверто, років до 18 я взагалі не знав чому присвятити життя. Зважував різні варіанти. Водночас я завжди любив спорт, зокрема футбол, і ще зі шкільної лави мріяв про спортивну медицину. Але мені чомусь здавалося, що буде важко займатися цим напрямом. В кінці кінців я вирішив спробувати і вступив до Одеського медичного університету. Вже коли навчався, зрозумів, що медицина це саме те, чим я хочу займатися.

– Було б цікаво дізнатися, яким був ваш перший досвід і де на цей час довелось попрацювати?

– Оскільки інтернатуру я проходив в Українському центрі спортивної медицини, саме там був перший досвід роботи. Взагалі він ще невеликий. Найчастіше працював з Молодіжною збірною України з хокею. Також працював на різноманітних спортивних заходах європейського та світового значення, які відбувалися в Україні. Виконував функції масажиста і реабілітолога.

– В «Чайці» ви вже добре знайомі з усіма. Які ваші враження від роботи в клубі?

– Враження лише позитивні, мені дуже подобається колектив, він дійсно чудовий. Це стосується як гравців, так і представників керівної ланки клубу. Футболісти команди – справжні професіонали. Хлопці полегшують мені роботу, адже роблять на тренуваннях і поза ними саме те, що мають робити. Раніше я лише приблизно уявляв роботу в клубі і можу сказати, що у «Чайці» мої уяви в багатьох питаннях співпали з реальністю.

– На жаль, старт чемпіонату відкладений. Поки що невідомо, коли команда повернеться до звичайного тренувального процесу. В умовах, коли гравці були майже на піку фізичної готовності, який наслідок може мати ця пауза?

– Втрата форми гравцями, на жаль, неминуча. Вона може бути відчутною, адже ніякі індивідуальні заняття, навіть в найкращих умовах, не замінять повноцінні тренування. Немає контрольних та офіційних матчів, де відточуються взаємодії між гравцями. Тобто, мінусів у цієї паузи багато. Але в таких рівних умовах знаходяться всі команди і це головне з точки зору спортивної складової. Я бачу тільки один плюс в цій ситуації: до початку тренувань мають відновитися усі травмовані футболісти. В них позитивна динаміка відновлення. Як швидко вдасться знову набрати відмінну форму? Це буде залежати від дій тренерського штабу та бажання самих гравців.

Прес-служба СК «Чайка»