Представляємо суперника: «Олімпік» (Донецьк)

Сьогодні наша команда зіграє контрольний спаринг з представником Української Прем’єр-ліги – донецьким «Олімпіком»

Футбольний клуб «Олімпік» (Донецьк) був заснований 15 червня 2001 року. Група ентузіастів на чолі з президентом клубу Владиславом Гельзіним, вирішила створити в одному з найстаріших районів Донецька – Боссе – футбольну академію, яка дозволить донецьким хлопцям займатися улюбленим видом спорту.

Через деякий час, пустир на Боссе став змінюватися на очах. Саме тут почалося будівництво спортивного комплексу «Олімпік». Команда однодумців прийшла всерйоз і надовго, з метою виростити не одного і не двох донецьких футболістів, а створити професійну академію, яка, базуючись на місцевих кадрах, стане не просто конкурентоспроможною, а, з часом, і кращої в Україні. Крок за кроком керівники «Олімпіка» рухалися до досягнення даної мети відповідно до розробленого плану.

Протягом 2003-2004 року представники клубу «Олімпік» ставали кращими в Донецькій області, в сезоні 2004 в чемпіонаті області «Олімпік» зайняв друге місце в клубному заліку, а команда футболістів 1985 року народження представляла Донецьку область на друге Всеукраїнських літніх спортивних іграх і завоювала бронзові медалі. Цей же колектив грав в чемпіонаті області серед дорослих і брав участь в чемпіонаті України серед аматорів.

У серпні 2004-го сталося ще одна знакова подія – був зданий в експлуатацію красень спортивний комплекс – справжнє диво за мірками дитячо-юнацького футболу. Талановиті донецькі хлопці отримали європейські умови для тренувань. У розпорядженні «олімпійців» з’явився не тільки стадіон, але й тренувальні поля, готель, тренажерний зал, і інша інфраструктура, яка дозволила клубу зробити наступний крок – отримати професійний статус.

У сезоні 2004/05 «Олімпік» на чолі з граючим тренером Юрієм Кармелюком дебютував у Другій лізі чемпіонату України. Свій дебютний офіційний матч донеччани провели 31 липня 2004 року в Сєвєродонецьку, проти «Блискавки», чию основу склали екс-гравці вищоліговий «Іллічівця». Вже на сьомій хвилині зустрічі Роман Санжар забив історичний перший гол «Олімпіка» на професійному рівні, проте команда програла – 1: 4. Через два тижні, 15 серпня 2004 року, «Олімпік» відсвяткував першу перемогу – на своєму стадіоні, в присутності тисячі глядачів, був переможений «Гірник-Спорт» (2: 0, голи забивали Сергій Артюх та Вадим Силаков). У дебютному для себе сезоні «олімпійці» зайняли 11-е місце у Другій лізі.

У квітні 2005 року, після домашньої поразки від ФК «Черкаси» (1: 6), у відставку був відправлений граючий тренер «Олімпіка» Юрій Кармелюк. Його місце зайняв легендарний для всіх донеччан футболіст Ігор Петров, на той момент очолював клубну академію «Олімпіка» і відповідав за підготовку молодих футболістів.

Свій десятирічний ювілей «Олімпік» відсвяткував успіхом – команда під керівництвом Ігоря Петрова посіла перше місце в групі Б другої ліги і завоювала путівку в Першу лігу. У тому сезоні кращим бомбардиром другої ліги став форвард донеччан Вадим Шаврін.

У квітня 2013 року «Олімпік» покинув Роман Пилипчук, його місце зайняв капітан команди, 27-річний Роман Санжар, який згодом став легендою клубу і його найуспішнішим тренером в історії. Під керівництвом Романа Миколайовича «олімпійці» провели 177 матчів, а в сезоні 2013/14 змогли тріумфально закінчити сезон у Першій лізі, виграли малі золоті медалі і завоювали путівку в Прем’єр-лігу. Відзначимо, що по ходу чемпіонату «Олімпік» видав 20-матчеву безпрограшну серію. Вона тривала з 3 серпня 2013 року по 13 квітня 2014 року.

У 2014 році, через військові дій на Донбасі, «Олімпік» змушений був покинути рідне місто. Домашні матчі в дебютному сезоні в Прем’єр-лізі наша команда проводила вже в Києві на навчально-тренувальному комплексі імені Віктора Баннікова. І в першому ж сезоні на найвищому рівні донеччани стали відкриттям чемпіонату, фінішувавши після першої частини сезону в зоні єврокубків. На жаль, у весняній частині чемпіонату донеччани не змогли виступити також успішно, як в літньо-осінньої, тому опустилися на підсумкову восьму сходинку в турнірній таблиці. У Кубку України підопічні Романа Санжара дійшли до півфіналу, де за сумою двох матчів поступилися майбутньому володарю трофею – київському «Динамо» (0: 0 і 4: 1).

Історичним для «Олімпіка» став сезон 2016/17. У команді підібрався чудовий колектив, лідерами якого були Заур Махарадзе, Дмитро Гришко, Андрій Богданов, Віталій Гошкодеря, Іван Матяж і інші хлопці. Завдяки своїй згуртованості, тренерському ремеслу Романа Санжара і грамотному керівництву президента клубу Владислава Гельзіна, «олімпійці» посіли високе четверте місце в чемпіонаті і отримали право стартувати в кваліфікації Ліги Європи.

Свій перший єврокубковий матч «Олімпік» зіграв 27 липня 2017 року на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського, в рамках 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи УЄФА 2017/18 проти грецького клубу ПАОК (1: 1). Перший м’яч донецького клубу на міжнародній арені забив Станіслав Біленький з передачі Андрія Богданова. Другий матч на стадіоні «Тумба» «Олімпік» програв 2: 0 і вибув з Ліги Європи.

У сезоні 2017/18 «Олімпік» зайняв лише дев’яте місце, не потрапивши в першу «шістку» за підсумками першого етапу Прем’єр-ліги. Новий чемпіонат донеччани почали в середньому темпі, перебували в середині таблиці. 3 жовтня керівництво клубу прийняло рішення попрощатися з Романом Санжар і його тренерським штабом після п’яти з половиною років співпраці. Новим головним тренером «Олімпіка» став легендарний захисник збірної України В’ячеслав Шевчук, а його асистентом – ще одна легенда українського футболу Руслан Ротань.

В сезоні 2019/2020 «Олімпік» знову посів дев’яте місце у Прем’єр-лізі України

Головний тренер – Ігор Климовський

Президент – Владислав Гельзін