Група А Другої ліги – перед стартом. Гід від Sport Arena

Після прелюдії в вигляді кількох перенесених матчів відновлюються повномасштабні змагання ПФЛ – Професіональної футбольної ліги України, яка об’єднує більше 40 учасників у Першій і Другій лігах

Діназ (Вишгород)

  • Коли вийшли з відпустки: 11 січня
  • Де працювали: вдома, в Туреччині
  • Чого хочуть: підвищитися в класі
  • Чи укомплектовані для цього: більш-менш

Прийшли: в.А.Котовий (Олімпік U-21), п.Белич (Десна Д1 ор.), п.Старенький (Десна Д1), н.Шевченко (Джуніорс Шпитьки ААФУ КОАФ)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: п.Безпалий, п.Марченко (обидва – Рубікон Д3), п.Чепурненко (Десна Д1), в.Коростишевський, з.Грабчак

Натхненний досвідом перезавантаження кар’єри заслужених ветеранів – Чепурненка та Кірієнка, Діназ посилив свій склад місцевим вихованцем Стареньким із Десни і форвардом Шевченком, який свого часу пограв і в нашій Вищій лізі, і в узбецькій, і в мальтійській. Якщо штаб найкращого тренера Другої ліги 2020 року Бондаренка успішно виведе на бойову форму цих новачків, Діназ отримає розкішне посилення. Прибули також двоє молодих гравців у ворота та середню лінію, про їх перспективи говорять із великим ентузіазмом.

Біда одна – Рябоконь, вражений успішним виступом Чепурненка в Другій лізі, повернув його в Десну. Таким чином, Діназ втратив найкращого бомбардира (Женя забив 9 м’ячів у 11 матчах) – і Чепурненко вже показав рівень і в Favbet Лізі. За винятком цього, в іншому зиму Діназ записує собі в актив. Але при цьому є сенс глянути на конкурентів, які провели бурхливу, масову зимову селекцію.

Поділля (Хмельницький)

  • Коли вийшли з відпустки: 24 січня
  • Де працювали: вдома, з кінця лютого – в Туреччині
  • Чого хочуть: в Першу лігу
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: тр.вор.Мусієнко (ост.кл.: Воркута Канада аматори), з.Матвєєнко (Буковина Д3), з.Пернацький (МФК Вишков Чехія Д3→Простейов Чехія Д2 п/ор), з./п.Павлюк (Імель Словаччина аматори), п.Бондар, п.Цибульник (обидва – Авангард Д2), п.Жикол (ост.кл.: Чайка Д3), п.Малєй (Черкащина Д3), п.Мораренко (Колос U-21 ор.), п.Савошко (Полісся Д2), н.Карпенко (ост.кл.: Волинь Д2)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: з.Клименко (Балкани Д3 ор.), п.Нгамба (Колос Д1), п.Бондар, п.Задерецький, п.Сич

Поділля поступається вишгородцям лише за додатковими показниками, але для мотивації це умовно друге місце під час зимової перерви – безцінне. За рівності очок хмельничани дуже хотіли якомога продуктивніше провести зимову перерву, тож провели набагато більший трансферний пошук, аніж конкуренти. Як наслідок – посилені всі лінії, навіть воротарська (хоча не підписано нових голкіперів, прибув тренер-спеціаліст Мусієнко).

Найбільша втрата – продуктивний центрхав Нгамба, за яким пильно стежив і забрав у Favbet Лігу Колос. Також міг би допомогти вінгер Задерецький, але, судячи зі всього, прихід великої кількості креативних новачків має не просто компенсувати такі втрати, а й значно розширити тактичний арсенал Костишина-молодшого. Під основу запрошені майже всі новачки, лише кілька з них (хто молодий або давно не мав ігрової практики) наразі розглядаються зі сторони як гравці ротації. Настільки масового посилення саме досвідченими гравцями, в т.ч. із більш сильних ліг, у Поділлі не було давно. Виправдано – конкуренти недалеко за очками, а посилювалися дуже серйозно.

Епіцентр (Дунаївці)

  • Коли вийшли з відпустки: 1 лютого
  • Де працювали: у Києві, з кінця лютого – в Туреччині
  • Чого хочуть: підвищення в класі в дебютному сезоні
  • Чи укомплектовані для цього: більш-менш

Прийшли: з.Захарченко (Агробізнес Д2), п.Шпак (ФК Минай Д1 ор.)

Чутки, які не збулися: з./п.Раулюк (Буковина Д3), н.Терещенко (Славой Словаччина Д2)

Пішли: з.Сениця (Кристал Д2), п.Апанчук (ОДЕК Оржів ААФУ), з.Лаврук

Епіцентр пережив найбільш бурхливий рік в своїй історії – ще влітку він став віце-чемпіоном України серед аматорів, виграв обласний кубок, а зараз бореться за вихід у Першу лігу в першому ж сезоні після отримання професіонального статусу. При цьому, на відміну від зимового антракту минулого сезону, цього разу команда обійшлася без ураганних змін. Покинули Епіцентр кілька гравців, які виступили нижче рівня очікувань, а натомість підписані двоє новачків у ті ж лінії (захист і півзахист). Взимку була інформація, що на перегляді в дунаївській команді – кілька футболістів, але, як бачимо, наразі клуб обмежився мінімальним посиленням. Зате Епіцентр отримає перевагу в зіграності, якої не вистачало під час минулого сезону – дещо зіжмаканого через коронавірус.

ФК Ужгород

  • Коли вийшли з відпустки: 25 січня
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: фінішувати ще вище – оптимально в зоні підвищення в класі
  • Чи укомплектовані для цього: суто найнеобхіднішим

Прийшли: з.Допілка (ФК Минай Д1), п.М.Лютнянський (ост.кл.: МФА Мукачево ААФУ ЗАФ), н.Вишневський (ФК Кошице Словаччина Д2), н.Майборода (Авангард Д2)

Чутки, які не збулися: п.Толочко (Металіст 1925 Д2)

Пішли: в.Шеремета (ФК Кошице Словаччина Д2), п.Вагін (ФК Циганд Угорщина Д3), н.Скотаренко (Авангард Д2)

Закарпатський клуб на другий сезон своїх виступів всерйоз втрутився в розбірки фаворитів Другої ліги, і був би, можливо, вище, але на піку форми його підкосив коронавірус. Це коштувало команді і втрати дорогоцінних очок, і втрати часу – весняний графік ущільниться переносами.

У кадровому плані ФК Ужгород стабілізований, все так само ставить на, переважно, місцевих футболістів. Виняток – позиція нападника. Не досягнувши очікуваного ефекту з двохметровим Корольчуком із Житомирщини, спробували не менш габаритного Скотаренка із Харківщини. Зараз покладаються на Майбороду, який колись подавав великі надії в Зорі, але пережив тяжку травму й минулого року починав все спочатку в Авангарді.

Явним посиленням виглядає досвідчений Допілка – такого гравця не вистачало в обороні, також кажуть, що дуже цікавий форвард Вишневський, більше відомий наразі в Словаччині, ніж на батьківщині. Серед прикрощів – втрата центрхава Вагіна, який подався в сусідню Угорщину. А от колись особливо перспективний воротар запорізького Металурга Шеремета в цій команді й розкритися не встиг, знову поїхав за кордон.

Карпати (Галич)

  • Коли вийшли з відпустки: 25 січня
  • Де працювали: вдома, потім – у Туреччині
  • Чого хочуть: підвищитися в класі
  • Чи укомплектовані для цього:

Прийшли: в.Зеленський (Інгулець Д1), з.Авраменко (ост.кл.: Карпати U-21), з.Никитюк, н.Хомченко (обидва – Волинь Д2), з./п.Нагорний, п.Страшкевич (обидва – Буковина Д3), п.Вичижанин (ПФК Львів Д1), п.Семчук (Полісся Д2), н.Худоб’як (ост.кл.: Прикарпаття Д2; з осені), п.Патанеллі (Аргентина)

Чутки, які не збулися: в.Лтайф (Альмерія В Іспанія Д4), п.М’якушко (Подбескідзе Польща Д1) – ця «качка» форсилася навіть коли стартувала Екстракляса і український легіонер спокійно грав собі за свою команду

Пішли: з.Лях, п.Сич (обидва – Рух Д1 п/ор.), з./п.Орнат (Буковина Д3), в.Бендер, з.Заваляк, з.Кримінський, з.Томин, п.Антошик, п.М.Козак, п.Сєдов, п./н.Верещак, п./н.Садоха

Карпати, які мають стати «ковчегом» для подальшого зростання, на початку сезону тільки збирали свій бойовий склад, тому спершу навтрачались очок. Правда, були прикрі поразки (в тому числі й у матчах із очними конкурентами) вже й у розпал сезону. Преса пророкувала для галицького клубу навіть більш імените посилення, але й без того посилення велике та, переважно, з розрахунком на допомогу тут і зараз.

У Другій лізі мають перезавантажити свою кар’єру форварди Хомченко та Худоб’як, очікується вихід на якісно новий рівень Никитюка, Нагорного, Страшкевича, Вичижанина та Авраменка, які свого часу вважалися неабияк перспективними. Одне, напевно, засмучує вболівальників цієї команди (галицьких, бурштинських і львівських) – із двох латиноамериканських легіонерів, якими цікавилися взимку, підійшов лише один – бразилець залишився за бортом, а до аргентинця Патанеллі, який в ранній юності називався вдома «новим Мессі», рекомендують придивитися ретельніше. Кажуть, це може бути іноземець рівня Балулі, якого підписав лідер Групи «Б» – харківський Метал.

Чайка (Петропавлівська Борщагівка)

  • Коли вийшли з відпустки: 15 січня
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: медалей
  • Чи укомплектовані для цього: є питання

Прийшли: тр.→в.о. гол.тр.Богодєлов, з.Куноун (Рубікон Д3), з.Мосіюк (Буковина Д3), з.Шакун (Черкащина Д3), п.Гуральський (Центр Спорту-Фаворит Бориспіль ААФУ КОАФ), п.Кочубинський (Олімпік Донецьк U-19), п.Пограничний (Авангард Д2), н.Деребчинський (ост.кл.: Оболонь-Бровар Д2), н.Столяров (ДЮСШ-15 Київ ДЮФЛУ U19)

Чутки, які не збулися: в.Гурідов (ост.кл.: Нива Вінниця Д3)

Пішли: гол.тр.Щербаков, з.Дем’яненко, п.Вечурко, п.Здановський, п.Макаров, п./н.Волк, н.Кутний

Щербакова, який цілком непоганими результатами завершував осінню частину сезону, взимку замінив на посту головного тренера добре відомий у клубі Богодєлов. Він зіткнувся з певними проблемами в підборі гравців – наприклад, стосовно захисту, флангів і позиції центрфорварда. Запрошення Мосіюка, Куноуна та Шакуна покликані розширити можливості команди в організації оборони, Пограничний складе конкуренцію наявним вінгерам, а повернення габаритного форварда Деребчинського додасть конкуренції в атаці. Втім, він – нападник зовсім іншого плану, ніж Тименко та Лига, тож це не пряма конкуренція, а зброя на окремі випадки. Для того, щоб боротися за місце на рубежі першої п’ятірки, це цілком хороший підбір гравців – кращий, ніж у конкурентів. Але з можливостями тих, хто вище в таблиці, буде важко потягатися.

Буковина (Чернівці)

  • Коли вийшли з відпустки: 7 лютого
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: продовжити виступи в Другій лізі
  • Чи укомплектовані для цього: кількісно зібралися

Прийшли: тр.→гол.тр.Коваленко, гол.тр.→тр.П.Таран, з.Дмитрієв (всі – Перемога Д3), в.Пилипчук, п.Беслюбняк  (обидва – Буковина ДЮФЛУ U19), з./п.Орнат (Карпати Галич Д3), п.Еногела (ост.кл.: Олімпік Д1), п.Карповський (ост.кл.: СК Дніпро-1 U-21), п.Клочан (Скорук Томаківка ААФУ), п.Хучбаров (ост.кл.: ВПК-Агро Д3), н.Козлов (ост.кл.: Кремінь Д2)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: сп.дир.Демченко (Діла Грузія Д1), гол.тр.Маковійчук, в.Фіяло (Гірник-Спорт Д2), з.Матвєєнко (Поділля Д3), з.Мосіюк (Чайка Д3), з./п.Нагорний, п.Страшкевич (обидва – Карпати Галич Д3), п.Копитов (Рубікон Д3), п.Столяр (Колос U-19), в.Чернятинський, з./п.Раулюк, н.Квасниця, н.Сахнюк

Тривалий час на паузі був сам клуб, говорили навіть про можливе зняття з турніру, але – хай і пізніше за інших – Буковина все ж вийшла на збори й вирішила дограти сезон. Звичайно, втративши більше половини стартового складу, буде непросто розраховувати на стабільний і прогресуючий результат. Але в своєму оточенні команда зуміє дограти чемпіонат, може – піднабравши очок.

Проблема тільки в тому, що на щось більше важко розраховувати, якщо є проблеми з утриманням гравців і новому тренерському штабу доведеться награвати суттєво омолоджений і оновлений склад. Нема питань, ті ж Еногела, Хучбаров, Карповський колись звучали на хорошому рівні. Але замінити Страшкевича, Фіяла, Матвєєнка, мосіюка, Нагорного ось так просто буде важко.

Волинь-2 (Луцьк)

  • Коли вийшли з відпустки: 1 лютого
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: награвати молодь для першої команди
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: тр.Михалик (Вотранс ААФУ), н.Гарсієв (ост.кл.: Волинь Д2)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: тр.Марчук (ЛНЗ ААФУ), н.Богомаз (Гірник-Спорт Д2), н.Пасічняк

Резервний склад Волині працює в штатному режимі – потрібну ігрову практику отримав на Меморіалі Ернеста Юста на Львівщині, обійшовся без радикальних змін і зберіг уже награний склад. Виняток – атака, втім, талановитий Гарсієв може стати гідною заміною забивного Богомаза, який, чесно кажучи, заслужив можливість спробувати себе в Першій лізі. Є рокіровка і в тренерському штабі – досвідчений Михалик починає тренерську роботу після успішного виступу на аматорському рівні за титулований луцький Вотранс.

Оболонь-2 (Буча)

  • Коли вийшли з відпустки: 22 грудня, 19 січня
  • Де працювали: вдома, зіграли на Меморіалі Щанова
  • Чого хочуть: награвати молодь для першої команди
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: з.Терлецький (ФК Біла Церква ААФУ), п.Строчинський (ост.кл.: Металург Запоріжжя Д2), н.Руденко (Зміна-Оболонь ДЮФЛУ U19), н.Скидан (Зоря U-19)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: з.Чобанов (з осені; Пахтакор Узбекистан Д1), п.Чистяк (з осені; ФК Минай U-21), п./н.Рябцев (Рубікон Д3)

Резервний склад Оболоні спрацював ефективно – як підтвердження наших слів, те, що Мате, Чідомере, Касімов, Глошардін і інші таланти активно задіяні в першій клубній команді. На черзі – нові молоді таланти, яких належить розкрити. Єдине – Марлен Чобанов, про перспективи якого як захисника високого класу говорили в столиці, на час коронавірусної паузи залишився на батьківщині, а в підсумку підписав контракт із грандом узбецького футболу.

ФК Чернігів

  • Коли вийшли з відпустки: кінець січня
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: виступити в своє задоволення й фінішувати вище
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: в.Лутченко, п.Кирин (обидва – ФК Кудрівка Ірпінь ААФУ КОАФ), п.Садовий (ост.кл.: ФК Чернігів ААФУ)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: в.Тимофєєв (СК Полтава ААФУ), п.Дедух (Гірник-Спорт Д2), п.Алекберов

«Тигри» не ганяються за зірками та регаліями – не штурмують вершини спуртом, розвиваються планомірно. Вибираючи між «обов’язково виграти медальки за кілька років» і «дочекатися перших клубних вихованців і надалі комплектуватися вихованцями академії» вони обирають другий варіант. Саме тому хтось без стадіону підвищується в класі, а хтось без великих турнірних завдань має власні базу та стадіон.

Цей приватний клуб повернув у склад кількох місцевих вихованців, та й загалом на 99% складається із чернігівців. Втрат, як таких уникли – азербайджанець Алекберов не грав, Тимофєєва брали суто на кілька матчів у той період, коли коронавірусом заразилися всі воротарі й доводилося в окремих випадках ставити в ворота польового гравця. Єдине – можна було поборотися за Дедуха, але, судячи зі всього, цей півзахисник хотів грати на більш високому рівні.

Томас Довідайтіс із Рубікона запрошений у юнацьку збірну Литви

Рубікон (Київ)

  • Коли вийшли з відпустки: 12 січня
  • Де працювали: вдома і в Білорусі
  • Чого хочуть: значно покращити поточні результати
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: в.Прокопенко (Руставі Грузія Д2), з.Луценко (Локомотив Єреван Вірменія Д2), з.Ходуля, н.Пилипенко (обидва – Перемога Д3), з.Ясніцький (Рух U-21), з./п.Яната (МФА Мукачеве ААФУ), п.Безпалий, п.Марченко (обидва – Діназ Д3), п.Копитов (Буковина Д3), п./н.Кабанюк (Черкащина Д3), н.Довідайтіс (Сокерс США аматори), н.Гбамбл Нене Джуніор (Кот д’Івуар)

Чутки, які не збулися: з.А.Гусін-мол. (ост.кл.: Рубікон ААФУ), з.Приян (Локомотив Єреван Вірменія Д2), п.Биковський (Яруд Д3), п.Дячук (Нива Теребовля ААФУ), п./н.Рябцев (Оболонь-2 Д3)

Пішли: з.Куноун (Чайка Д3), з.Чорномаз (по ходу сезону), з./п.Аннич, п.Шишкін, п./н.Могіль, н.Бороденко (всі – Олімпік U-21), п.Бачинський, п.Дерев’яго, п.Ньянка, н.Масікевич

Рубікон за ці кілька років на всеукраїнському рівні (спершу серед аматорів, потім – і в Другій лізі) пропустив через себе десятки, може, навіть сотні футболістів. Ця зима – не виняток: бурхливе оновлення складу, багато нових імен із числа гравців, які раніше грали в т.зв. «ближньому зарубіжжі», а також справжніх легіонерів. Які будуть перспективи цих новин імен – неясно, але американця Довідайтіса, приміром, із Рубікона викликали в юнацьку збірну Литви…

Головний тренер киян Литовченко мав велику ігрову практику – напевно, команда не пропустила жодного зимового турніру в себе поруч, а також їздила в Білорусь, де поспарингувала з командами місцевої Вишейшеї ліги. При всьому скепсисі стосовно такого способу футбольного господарювання, коли кожних півроку – фактично нова команда, Рубікон може дуже солідно пощипати навіть фаворитів турніру. Склад підбирається розлогий і варіативний, а сам Литовченко вже має досвід підвищення в класі в ПФЛ. Арсенал-Київ він навіть в УПЛ виводив.

Нива (Вінниця)

  • Коли вийшли з відпустки: 25 січня
  • Де працювали: вдома з виїздами на спаринги
  • Чого хочуть: піднятися значно вище
  • Чи укомплектовані для цього: так

Прийшли: н.→през.Загорулько, спорт.дир.Свіріда, гол.тр.Циткін (ост.ком.: нац.зб.Молдови), в.Гурідов (ост.кл.: Нива Вінниця Д3), з.Бондар (ЦСКА-Памір Таджикистан Д1), з.Хохлов (Нива Тернопіль Д2), з./п.Петрук (Горизонт Хоньківці ВОАФ), п.Георгієв (Черкащина Д3), п.Зеленевич (Несвади Словаччина Д3), п.Кучер (Кристал Д3), п./н.І.Маляренко (Марцелова Словаччина Д3), н.Білик (Дружстевник Вельке Людинце Словаччина аматори), н.Загробський (ЕМС-Поділля ВОАФ)

Чутки, які не збулися: н.Козьбан (Сперанца Молдова Д1)

Пішли: в.Музичка (ФК Олександрія U-21), з./п.Костюк (Колос U-21), з.Дубенков, з.Підопригора, п.Т.Брижчук, п.Івашків, п.Пастушенко

Новий (граючий!) президент, новий спортивний директор і головний тренер – вінницька Нива зовсім іншою, ніж у першій частині сезону. Тоді, нагадаємо, команда «вистрелила» в кубку (як наслідок – вражений Колос оперативно забрав лівого крайнього Костюка), але провалилася в чемпіонаті. Лише під кінець жовтня, після семи поразок поспіль, «зелено-білі» трішки вирівнялися в Другій лізі, але все одно не встигли вибратися із оточення аутсайдерів.

Взимку новий штаб зробив ставку на досвід: всі без винятку новачки (як старші, так і молодші) пройшли через професіональний футбол і грали навіть на більш високому рівні. Дехто із наявних гравців (як Зеленевич, Гемега, Бондар і сам граючий босс Загорулько) колись подавав великі надії у значних українських клубах – Динамо, Дніпрі, Шахтарі. Добре знайомі Гурідов, Хохлов, Маляренко повертаються в Ниву з розрахунком на допомогу тут і зараз без розкачок.

Звичайно, про конкурентоздатність колективу на фоні лідерів скаже вже сама гра – навесні, але оточення з молодіжно-юнацьких суперників однозначно буде вінничанам під силу. Далі все залежатиме суто від їхніх можливостей і роботи.

Карпати (Львів)

  • Коли вийшли з відпустки: 3 лютого
  • Де працювали: вдома
  • Чого хочуть: зберегти карпатівські традиції
  • Чи укомплектовані для цього: судіть самі

Прийшли: в.Стегніцький, п.Козловський, п.Ломницький, п.Рожко, н.Ніколаєв (всі – Карпати Львів академія)

Чутки, які не збулися: –

Пішли: з.Савчук, н.Шостак (обидва – Рух Д1), п.Панчишин (ФК Минай Д1), п.Хлань (Зоря Д1)

Тут така особлива історія. Навіть якщо врахувати, що Карпати втратили фактично всіх, ким догравали в УПЛ, команда там зберігалася досить бойовита. Якби уявити, що за львів’ян у Другій лізі продовжили грати не лише Мудрик, Лісовик і Береза, а й Веремієнко, Якимець, Хлань, Савчук, Шостак, Притула – це була б зовсім інша історія і, з великою вірогідністю, значно вище місце. Насправді ж Вовчуку довелося адаптувати до Другої ліги зовсім юних хлопців, які перескочили заразом не через одну, а дві-три сходинки в своєму розвитку. За таких обставин про результат не запитують.

Інша справа – що і взимку вдалося зберегти не всіх, і ті ж Савчук, Шостак, Хлань із Панчишиним відбули в клуби Favbet Ліги. При цьому далеко не всі (як Енете, наприклад) відіграли і всю осінню каденцію. От і виходить, що львівські Карпати не сповна використали навіть ті трудові резерви, які у них були після втрати місця в УПЛ.