Тренерський ракурс. Сергій Сизихін – найкращий тренер 6-го туру Другої ліги ПФЛ.

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів стартового туру Другої ліги сезону 2023/24.

ПФК «Звягель» часів Юрія Максимова – це амбітний колектив із винятковим, для нинішньої Другої ліги, підбором виконавців. Ледве не пів команди – це недавні переможці Першої ліги з «Полісся», для інших гравців не новина змагання ПФЛ і навіть УПЛ. До шостого туру команда з Житомирщини підійшла без втрати очок і мала причини вважати, що позитивна серія продовжиться – тому що свого суперника вже в цьому сезоні вибила з кубка з розгромним рахунком. Натомість, старожил Другої ліги взяв реванш.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер «Чайки» (Петропавлівська Борщагівка) Сергій Сизихін. Його підопічні обіграли ПФК «Звягель» (1:0 у виїзному матчі), завдавши супернику першої поразки в новому чемпіонаті та обійшовши його в турнірній таблиці.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Взагалі, «Чайка» досить успішно грала проти цього суперника – чотири очка з шести можливих набрала в минулому сезоні проти «Звягеля». Проте після посилення ПФК «Звягель» завдав борщагівцям розгромної поразки 5:0, вибивши їх із Кубка України. У чемпіонаті команда з Житомирщини йшла з абсолютним показником і не знала поразок 12 турів від жовтня (якраз виїзної поразки від «Чайки»).
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
ПФК «Звягель» суттєвих кадрових втрат не мав, хоча все-таки не використав у запасі провідного бомбардира Ващишина (мабуть, маючи намір дати йому перепочинок і відновитися після пошкоджень). Натомість, «Чайка» втратила через травму півзахисника Левченка, а вже в дебюті матчу змушена була замінити гравця групи атаки Кулакевича (універсальний півзахисник зазнав пошкодження вже на першій хвилині, був замінений на шостій).
3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (домашня перемога 3:0 над «Металургом-2») тренерський штаб «Чайки» провів тільки одну зміну в стартовому складі – замість Євстратенка в трійці нападу вийшов Кулакевич. Однак задум використати мобільність цього гравця в пресингу та швидких атаках звівся нанівець через ранню травму футболіста. Добре, що оновлений склад борщагівців награний і «Чайка», в цілому, компенсувала всі втрати, крім результативності Литовченка.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Чайка» під керівництвом Сизихіна напрацювала нову тактичну схему з трьома центрбеками. У грі в обороні її можна трактувати як 5-4-1, в атаці ‒ 3-4-3. Борщагівська команда відзначилася компактністю в середині поля та на своїй половині, командним пресингом і швидким переходом від оборони в атаку. Окремо відзначимо, що ПФК «Звягель» мав менше флангової гостроти та заробив менше перспективних стандартів завдяки уважній, чистій грі гостей на своїй половині поля.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Уже три тури (майже місяць) «Чайка» не знає поразок у чемпіонаті – сім очок із дев’яти можливих набрано за цей час. Особливо варто відзначити гру борщагівців на виїзді – вони тут непереможні в чемпіонаті (+3=1‒0; 9:1). Перервавши поважну безпрограшну серію ПФК «Звягель» у чемпіонаті, підопічні Сизихіна не лише взяли реванш за кубковий виліт – а й уперше від другого туру ввійшли в зону плей-офф за підвищення в класі. На третє місце «Чайка» вийшла, обійшовши якраз суперника, якого перемогла в звітному турі.

Лауреат 6-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Сергій Сизихін («Чайка» Петропавлівська Борщагівка)
Середній бал – 4,6

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua.