Представляємо суперника: ФК «Факел» (Липовець)

Вже 1-го жовтня, у  неділю, у рамках 5-го туру чемпіонату України з футболу серед аматорів до “Чайки” в гості завітає команда з м. Липовець, ФК “Факел”.

Матч відбудеться традиційно на Козак Арені у Петропавлівській Борщагівці о 16:00.

Історія команди ФК «Факел» м. Липовець.

Зробивши невеликий екскурс в історію команди «Факел» Липовець умовно можна виділити три етапи в житті колективу. 1984 рік. Тоді з ініціативи великого любителя футболу, головного інженера заводу «Ремдеталь» Миколи Терентійовича Шарка, нажаль нині покійного, була сформована молода, самобутня команда, якій дали назву «Факел». До роботи з командою був запрошений перспективний фахівець Володимир Цибрій, який почав формувати  молодий, дієздатний колектив. І результати не забарилися. Команда двічі в 1984 та 1986 роках ставала бронзовим призером серед команд третьої групи першості області та фіналістом Кубка обласної ради товариства «Колос», а в 1987 році срібним призером і виборола путівку до другої групи.

В сезоні 1988 року команда виборола третє місце а в сезоні 1989 року стала срібним призером першості області серед команд другої групи і виборола путівку до еліти обласного футболу. До першого успіху команду привів Віталій Попель, а до другого один з найталановитіших футболістів Липовеччини Сергій Марценюк, який дуже рано пішов від нас. Однак молода команда не витримала високої конкуренції і через два роки втратила місце ешелоні найсильніших.

Слідуючий період – середина 90-х перша половина 2000 років характеризується складною соціально-політичною та економічною ситуацією. Однак команда продовжувала утверджуватись, на зміну ветеранів прийшли нові молоді амбітні гравці. В 1996 році до керма команди прийшов новий граючий тренер Григорій Кулик, який зумів не лише продовжити кращі починання своїх попередників а і внести в гру команди новий «почерк» і як результат команда двічі поспіль в сезоні 1996-1997 і 1997-1998 років виборола перше місце серед команд другої групи та стала півфіналістом Кубка області і знову вийшла в групу найсильніших команд однак знов нажаль не надовго.

Початок 2000-х років був складним періодом всього обласного футболу. В силу об’єктивних і суб’єктивних причин багато команд знялось з змагань і першість області взагалі не проводилась. Команді і її тренеру Ігорю Новіцькому для того, щоб зберегти футбол у рідному місті прийшлось «перебиватись» участю в Чемпіонаті м. Вінниці та обласної ради ФСТ «Колос».

У 2003 році з приходом до керма команди Валентина Пілата був взятий курс на омолодження складу з місцевих перспективних гравців. В дебютному сезоні  відродженої першості області 2005 року команда зайняла третє місце в Першій лізі. На той час команда «Факел» була самою молодою командою в області, так як складалась зі студентів, в основному з Вінницького технічного університету. Сезон 2005-2006 рр для них був перевіркою на професійну придатність, а в сезоні 2006-2007рр.  вже стає переможцем першості області і виборює право виступати у Вищій лізі обласного футболу.

В зв’язку з тим , що єдина професійна команда області прикоротила своє існування,рівень обласного футболу, особливо у вищій лізі, значно зріс, тому, що багато досвідчених гравців, які пройшли школу професійних команд поповнили команди вищої ліги. В області виникла значна кількість класних команд з великими амбіціями. І нашій команді та її тренеру Олегу Чигуру, який її очолив в 2012 році потрібно було в запеклій боротьбі підтримувати престиж липовецького футболу. Протягом кількох сезонів, враховуючи свій фінансовий і кадровий ресурс команда  чередувала яскраві перемоги і прикрі поразки  і в підсумку закріплювалась  в середині турнірної таблиці Та стала півфіналістом Кубка області сезону 2013-2014 рр.

Нова сторінка в історії команди розпочалась в сезоні 2014-2015 років, коли президентом клубу став Олександр Чигрин, молодий амбітний який досі грає за рідну команду сам  має маючи велику футбольну кар’єру запросив до керівництва командою досвідченого фахівця Петра Анісіма, в якого за плечима значна кар’єра професійного гравця. До команди були запрошені висококласні, досвідчені гравці та молоді талановиті виконавці, покращився навчально-тренувальний процес і в підсумку команда з 18 ігор у 8 перемогла,  5 завершила з нічийним результатом і в 5 іграх програла. Команда завершила Чемпіонат на п’ятому місці і знову дійшла до півфіналу Кубка області.

І нарешті сезон 2015-2016 років. Ось сухі цифри статистики з 18 проведених матчів команда перемогла в 14 зустрічах, 2 гри зіграла в нічию і тільки 2 гри програла. Різниця м’ячів 64 – 18.

За цими цифрами  величезна праця гравців, керівництва клубу, тренерського складу, при унікальній підтримці «ультрас», всіх уболівальників народної команди. «Факел» вперше став Чемпіоном області сезону 2015-2016рр.

За підсумками сезону 2016-2017 рр. команда «Факел» здобула кубок Вінницької області серед аматорських команд і стала срібним призером Чемпіонату області, поступившись у «золотому матчі».

16 серпня 2017 року стали володарем Суперкубку Вінницької області з футболу серед аматорських команд.

Факел (Липовець, Вінницька обл.)

Досягнення:

Бронзовий призер першості Вінницької області – 1984, 1986, 1988, 2005 роках;

Срібний призер першості Вінницької області – 1987, 1989 роках;

Переможець першості Вінницької області – 1997, 1998, 2007 роках;

Чемпіон вищої ліги Вінницької області – 2016 рік;

Срібний призер вищої ліги Вінницької області – 2017 рік;

Володар Кубка Вінницької області – 2017 рік;

Володар Суперкубка Вінницької області – 2017 рік