Перегортаючі сторінки історії. Спогади про фінал Кубку Області 2013 (ВІДЕО)

Користуючись паузою у регулярному чемпіонаті України серед аматорських команд, де наразі приймає участь наша головна команда, ми вирішили трохи заглибитися у історичні події останніх років та разом з читачами згадати про найбільш пам’ятні матчі за участю “Чайки”.

Далі, мовою оригіналу, репортаж від 28.08.2013. 

Футбольна громадськість Київщини продовжує смакувати «кришталеві» подробиці вирішального кубкового матчу в Білій Церкві.

Відгомін фіналуСтадіон. Арену для кубкового фіналу довго не вибирали. Це стадіон «Зміна», урочисте відкриття якого відбулося саме 22 серпня 2013 року за безпосередньої участі Анатолія Присяжнюка і Анатолія Конькова. Синтетичний килим з наближеними до хрестоматійних розмірами 100х60 метрів, можливо, надавав деяку перевагу «Чайці», котра два з половиною роки, на відміну від опонента, грала на штучному полі, та ще й відносно вузький майданчик сприятливіший для захисту, однак ці припущення хіба що умовні. Глядацькі трибуни розраховані на 800 індивідуальних місць. Але глядачів було значно більше: на церемонії урочистого відкриття — близько двох тисяч, на грі — майже півтори, хоча запис у рапорті арбітра інший — тисяча. Господарям, а стадіоном опікується директор дитячо-юнацької спортивної школи «Зміна» Валерій Поздняков, ще доведеться обладнати як слід допоміжні приміщення та облаштувати територію, однак загалом враження від новобудови хороші.

Команди. Фіналісти прийшли до фіналу з очевидними кадровими проблемами. Путрівці не дорахувалися травмованих напередодні Максима Стояна і Тараса Ільницького, ще раніше вибули зі строю Максим Мигашко, Микита Шорников, а форвард Олег Якименко десь «загубився» в звичних для себе футбольних мандрах. Втрати, звичайно, значні, але в основному вони значилися на довжині лави запасних. Інша ситуація в «Чайки»: новачки Олександр Рисенко, Олексій Ремезовський та Дмитро Медвідь не мали права грати, бо вже задіяні в кубкових перегонах за свої попередні клуби, а лідери команди — Василь Бляхарський, Андрій Конюшенко та Дмитро Мануйленко вийшли на поле (Бляхарський — наприкінці поєдинку) травмованими. Цурупін пропускав фінал з огляду на дискваліфікацію.

Розклади. Путрівці не грали минулої суботи, тому міжігрова пауза в них виявилася довшою. Натомість футболісти Києво-Святошинського району, починаючи з 14 серпня, провели три матчі до фіналу. Чотирі поєдинки за дев`ять днів — для аматорів і справді багато. «Чайка» била післяматчеві пенальті в півфіналі, а ФК «Путрівка» мала два суперматчі — на гостинах у Ставищі та вдома з ФК «Буча».

Гра. «Чайка» задіяла двох форвардів (Богданова та Мануйленка), «Путрівка» висунула на вістря наступу лише Бондаренка, зате наситила середню ланку спрямованими на атаку хавбеками. Хлопці з Васильківщини наступали гостріше і принаймні тричі мали забивати. Але м`яч, навіть обминувши воротаря Мусієнка, до сітки не залетів — Бондаренко, Зелді і Періжок випробували на міць каркас воріт опонента. Найгрізнішим здався момент за безпосередньої участі капітана путрівців. Пустовіт потужно виконав штрафний майже з тридцяти метрів. Голкіпер м`яч відбив, але Роман Періжок, який опинився поблизу, поцілив шкіряним у поперечину. «Чайка» додала не просто в активності — в осмисленості наступальних дій насамперед після появи на полі Бляхарського. М`яч особливо небезпечно шугав у володіннях досвідченого Романенка в останню десятихвилинку, проте з «великої хмари» так і не було дощу.

Лотерея. Тон післяматчевій серії одинадцятиметрових задали Бондаренко та Бляхарський. Продовжили бездоганні спроби Козоріз і Пустовіт з одного боку та Баранович і Бакуменко — з другого. Не впорався з нервами Шупик, а Конюшенко скористався зі свого шансу сповна. Потім схибив ще й Постолатьєв — і потреба «Чайки» бити вп`яте відпала сама по собі. Мусієнко переможно здійняв руки догори — відбивши два пенальті, він так і зостався «сухим» у кубковому турнірі.

Арбітри. Сергій Березка провів фінал, як справжній метр арбітражу, — глядачі взагалі його не помічали на полі! Безпомилково відпрацювали також інші дебютанти кубкового фіналу — асистенти арбітра Кирило Химиченко та Дмитро Глущенко, четвертий арбітр — Олександр Буткевич. Інспектор матчу Сергій Шкільний, колишній асистент арбітра національної прем`єр-ліги з Вишгорода, оцінив їхню роботу однаковою для всіх оцінкою 8,4.

Глядачі. Своєрідну дуель симпатиків обох фіналістів яскраво виграв «дванадцятий гравець» з Києво-Святошинського району. Надто в другому таймі, коли тільки й було чути: «Чай-ка! Чай-ка!» Путрівські симпатики голосовими здібностями не відзначилися.

Джерело