Перегортаючі сторінки історії. Фінал Кубку України серед аматорів 2013 (ВІДЕО)

Огляд двох матчів тріумфального фіналу Кубку України серед аматорських команд 2013-го року.

Далі – мовою оригіналу. Матеріали за жовтень/листопад, 2013-го.

«Чайка» виграла перший матч фінального двобою. Повторний поєдинок відбудеться наступної суботи в Чернігівських Плисках.

Аматорський кубок України.Представники більшості вітчизняних регіонів були задіяні в цьогорічному кубковому сезоні. Назагал їх було 27. На шляху до фіналу наші земляки почергово взяли гору над командами Черкаської, Харківської, Кіровоградської та Полтавської областей, а на вирішальній стадії змагаються з футболістами Чернігівщини. Як відомо, стартову зустріч хлопці з Києво-Святошинського району виграли з рахунком 3:0.

Офіційний протокол. ЧАЙКА (Києво-Святошинський район) — ЄДНІСТЬ (Плиски) — 3:0 (Мануйленко, 34, Байдачний, 55, Будзько, 78).

Мусієнко, Науменко (Яблонько, 88), Паламарчук, Трасковський, Конюшенко, Петренко (Насімі, 62), Бакуменко, Рисенко (Бляхарський, 85), Байдачний (Медвідь, 70), Мануйленко (Будзько, 69), Богданов (Барчишин, 78). Тренер Олександр Ігнатьєв.

Скибенко, Гаврильченко, Кордюк, Журба, Чайковський (Омельянов, 62), Бабаєв (Сайко, 83), Кварая, Шевцов (Кучинський, 80), Ковальчук, Постолатьєв (Панченко, 65), Дудник. Тренер Віктор Грищенко.

Арбітри: Дяденко (Кіровоград) — Попельницький (Кіровоград), Шланчак (Черкаська область) — Сахно (Київська область).

Інспектор Цимбал (Суми).

Знайомі серед чужих. Шестеро титулярів «Єдності» добре відомі й на Київщині. Артем Дудник, наприклад, два роки тому став володарем аматорського Кубка країни в складі ФК «Буча». Олександр Гаврильченко минулого сезону провів 14 вищолігових матчів за вишгородський «Діназ» у чемпіонаті Київської області. Василь Скибенко, вихованець баришівського футболу, позаторік був аматорським віце-чемпіоном України, виступаючи за ФК «Путрівка». Олександр Бабаєв і Сергій Чайковський уже нинішнього сезону грали в обласній першості за ФК «Обухів». А Максим Постолатьєв навіть став срібним призером чемпіонату столичного регіону в складі «Чайки»!.. Додайте до цього списку ще й Олександра Омельянова, який вийшов на заміну в другому таймі, і зрозумієте, що здивувати один одного конкурентам і справді було важко.

Омріяне повернення. Капітан і лідер «Чайки» Василь Бляхарський востаннє грав за команду 22 серпня на стадіоні «Зміна» в Білій Церкві. Тоді він провів лише дванадцять хвилин у кубковому фіналі, але започаткував переможну для колективу серію післяматчевих одинадцятиметрових. Тепер — узагалі п`ять хвилин. Однак його появи очікували з особливим нетерпінням і тренери, і партнери, і симпатики клубу. Бо Бляхарський для «Чайки» важить не менше, аніж Ярмоленко — для «Динамо» цьогорічного зразка.

Віртуозний Мануйленко. Він був зірковим джокером у ФК «Буча», зате став основним у «Чайці». Ні, забиває Дмитро, можливо, менше очікуваного — нинішнього сезону, приміром, він тільки третій в клубному реєстрі «Чайки». Однак ледь не кожний гол Мануйленка — стрілецький шедевр. Фінальний у ворота команди з Плисок — не виняток. Отримавши передачу від Олександра Рисенка не в найзручнішій позиції, форвард завдав удару і точного, і красивого. Та найголовніше — почав розгром «Єдності» саме Мануйленко.

П`ятеро і решта. «Чайка» має п`ятьох гравців, які підкоряли кубкову вершину в інших клубах. Один — на професійному рівні, четверо — в аматорському турнірі. Лівий захисник Андрій Конюшенко двічі — 2001 та 2002 років — ставав кубковим тріумфатором у складі донецького «Шахтаря», причому в першому випадку він брав участь і в кришталевому фіналі. Павло Трасковський завоював аматорський Кубок України, виступаючи за гореницький «Ірпінь», а Роман Науменко, Віктор Бакуменко та Дмитро Мануйленко — в складі ФК «Буча». Тепер до них мріють долучитися й інші футболісти «Чайки».

Може, на «Козак Арені» зіграє «Динамо»? Виграє «Чайка» головний приз аматорського кубкового турніру чи ні, стане відомо наступної суботи. Але одну з особливо бажаних нагород наші земляки уже здобули. Бо, згідно з регламентом, обидва фіналісти Кубка країни серед аматорів отримали право на виступ у національному кубковому турнірі сезону 2014/2015 років. І чому б і там не потішити своїх симпатиків успішною грою та високими результатами?..

(другий матч)

Суботнього вечора володар Кубка Київської області завоював аматорський Кубок України — один з найпрестижніших трофеїв українського футболу.

«Чайка» злетіла на вершину«Чайка» вибралася на Чернігівщину після домашніх 3:0 за добу до повторного матчу. Футболісти відвідали стадіон у Плисках і переночували в Бахмачі, а повернулися до місця проведення поєдинку за півтори години до його початку. Разом з одноклубниками були Олексій Ремезовський, який пропустив перший матч з огляду на дискваліфікацію, і Василь Бляхарський, який поступово набуває потрібних кондицій після хірургічного втручання та тривалого лікування.

На жаль, злива, що пройшла в Плисках за два дні до фіналу, негативно позначилася на якості трав`яного газону. Поле було в`язким ще до гри, а за кільканадцять ігрових хвилин воно взагалі набуло болотного вигляду, тож сподіватися на торжество виконавської майстерності було марно — на перший план мали вийти фізична готовність та бійцівський характер учасників «кришталевого» протистояння.

Олександр Ігнатьєв залишив у запасі реактивного Володимира Богданова і висунув на вістря наступу функціонально потужніших Олега Будзька та Дмитра Мануйленка (останній мав грати дещо позаду). Захист з поверненням Ремезовського отримав насправді оптимальний вигляд, а от у середині поля Григорію Барчишину та Олександрові Рисенку стало значно складніше протистояти суперникові, якого підганяла вперед голосиста лава керівників і прихильників «Єдності».

Гості зіграли, тримаючи в пам`яті сприятливий домашній результат, і ледь не поплатилися за надмірний раціоналізм. Ні, почали вони так, ніби продовжували зустріч на «Козак Арені», — зібрано, не даючи своїм візаві вільно приймати м`яч, і вже на 13-й хвилині Олег Будзько після комбінації, започаткованої Андрієм Конюшенком, опинився віч-на-віч з Василем Скибенком, однак слушну нагоду змарнував. Ще за десять хвилин Андрій Байдачний обвідним ударом зліва ледь не поцілив у дальній кут. І все, на цьому перелік небезпечних вилазок до чужих володінь доводиться завершити. Натомість «Єдність», відчувши певну зверхність опонента, який невиправдано глибоко відтягнувся до своїх воріт, навіть не намагаючись організувати стрімкий контрвипад, примножила натиск. А вже під кінець першого тайму почали виникати й напівзагрози воротам Антона Мусієнка. Більше того, на другій компенсованій хвилині м`яч, спрямований захисником Журбою після розіграшу кутового, рикошетом од Павла Трасковського залетів у сітку нашої команди.

Гол у роздягальню неприємний завжди, але в цьому випадку — подвійно: він додав оптимізму господарям і змусив нервувати гостей. Можливо, «Чайці» потрібно було рішуче перебирати ініціативу на себе одразу по перерві. Хоча за таких обставин ризик пропустити вдруге зростав. Хлопці з Києво-Святошинського району продовжили грати в обраному тактичному ключі — і таки пропустили вдруге. Сорокарічний харківський арбітр Сергій Скирда, якого готують до прем`єри в українській прем`єр-лізі, призначив, як на мене, сумнівний одинадцятиметровий буцімто за волейбол у карній зоні гостей, а відомий за виступами в ФК «Буча» Артем Дудник обернув його на гол — 0:2 і більш як півгодини до фінального свистка.

Надалі гра була неймовірно нервовою, але, попри натиск чернігівців, який поступово набував обрисів навали, до реальних загроз обом воротам не дійшло. Коли четвертий арбітр показав табличку з цифрою п`ять, навала стала немилосердною. Витримати її було важко насамперед психологічно, арбітрам — також. І головний після чергового влучання м`яча в руку знову призначив 11-метровий. Реалізував його, до речі, екс-чайківець Максим Постолатьєв, який минулого сезону розпрощався з командою не без скандалу.

3:3 — і все доводиться починати з абсолютно чистого листа, бо в аматорському Кубку країни, як з`ясувалося, забиті на чужому полі в додатковий час м`ячі подвійної ціни не мають. На щастя, «Чайка» не впала у відчай і доволі швидко розставила всі крапки над «і». Не в останню чергу тому, що має, навіть попри серйозні кадрові втрати, довшу лаву запасних. І вже на початку третього тайму Дмитро Медвідь, який вимушено замінив травмованого Барчишина — йому розбили голову, замкнув навіс на дальній стійці. Потім змарнував нагоду забити Богданов. Але зрештою саме він, опинившись сам-один перед воротами, головою спрямував у сітку м`яча, зручно поданого Бляхарським. 2:3 — і це вже тріумф!

Кубок України з рук Олександра Каденка, першого віце-президента Асоціації аматорського футболу країни, прийняли Євген Паламарчук, Олександр Ігнатьєв і Олександр Нігруца. І вітальні слова ведучого урочистої церемонії — заслуженого журналіста України Валерія Валерка — потонули в оваціях щасливих уболівальників «Чайки» та Київщини футбольної, котрі не сумнівалися в ігровій вищості земляків навіть за близького до катастрофи рахунку 0:3…

♦ ЄДНІСТЬ (Плиски) — ЧАЙКА (Києво-Святошинський район) — 3:2 (Трасковський, 45+2, у свої ворота, Дудник, 56, пн, Постолатьєв, 90+2, пн — Медвідь, 92, Богданов, 115). Перший матч — 0:3.

Скибенко, Ковальчук, Шейко (Сайко, 98), Кордюк, Журба, Бабаєв (Дудник, 44), Інджибашвілі (Кучинський, 117), Постолатьєв, Кварая, Омельянов (Чайковський, 76), Ковалевський. Тренер Віктор Грищенко. Президент Михайло Голиця.

Мусієнко, Ремезовський, Трасковський, Паламарчук, Конюшенко, Петренко (Науменко, 55), Барчишин (Медвідь, 77), Рисенко (Пристая, 120), Байдачний (Бляхарський, 89), Мануйленко (Богданов, 55), Будзько. Тренер Олександр Ігнатьєв. Президент Олександр Нігруца.

Арбітри Скирда (Харків) — Саливончик, Білорус (Черкаси).

Інспектор Дердо (Одеса).

Джерело