Футбол за новими правилами

Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB), організація, яка займається введенням і регулюванням правил гри у футбол, опублікувала список змін, які вступлять в силу з сезону 2020/21.

Зазвичай зміни в правила, прийняті IFAB часто на початку року, вступають в силу з 1 червня поточного року. Однак через пандемію коронавіру COVID-19 це станеться пізніше, після офіційного завершення сезону 2019/20 (призупинення якого на сьогодні є безстроковим).

1. Гра рукою

Нововведення: IFAB вніс до правил уточнення про те, яку частину руки відносити до гри рукою, а яку – ні. Порушення правил фіксується при грі рукою частиною кінцівки від нижньої частини пахви і нижче.

2. Гра рукою в атаці

Нововведення: пом’якшити правило визначення гри рукою в атаці. Внесено кілька уточнень в Правило 12, які мають вказати, що порушенням вважається будь-яка гра рукою (навіть ненавмисна), якщо забито гол або створено гольовий момент відразу ж (негайно) після торкання руки гравцем або його партнером по команді. Якщо ж після торкання руки до взяття воріт або гольового моменту зроблено кілька передач або м’яч пройшов ще певну дистанцію (за допомогою пасу або дриблінгу), то гра рукою не фіксується.

Таким чином, прибрана невелика “розмитість” поточної редакції, в якій на розсуд арбітра відданий відрізок часу до гольового моменту (2 секунди, 10 або 30 секунд), хоча все одно суперечки в деяких випадках не зникнуть. І додана можливість торкання руки партнером перед гольовим моментом.

Як було: Не було вказано, що гольовий момент може відбутися не тільки після торкання рукою гравця, який створив гольовий момент, але і торкання партнера. Крім того, не було згадки “терміновості” створення такого моменту.

3. Посилення покарання воротаря за повторне торкання м’яча

Нововведення: Воротар відтепер може бути попереджений або видалений за повторне торкання м’яча (до торкання м’яча партнером) при поновленні гри, якщо голкіпер зриває потенційно небезпечну атаку або гольовий момент.

Як було: Зараз призначається вільний удар без пред’явлення карток.

4. Скасування відкладеного жовтої картки

Нововведення: IFAB скасував відкладену жовту картку, яку повинен був отримати гравець за зрив перспективної атаки, якщо атакуюча команда виконала “швидкий” розіграш штрафного удару. Таке пом’якшення додано, щоб зробити логічнішим даний пункт правила, за якого якщо арбітр збирався показати червону картку за зрив перспективної атаки, він при наступній зупинці винесе лише попередження.

Як було: Не було уточнення про скасування жовтої картки в разі “швидкого” штрафного.

5. Жовта картка за недотримання дистанції при спірному м’ячі

Нововведення: Тепер можна отримати попередження, якщо не відійшов на 4 метри при введенні спірного м’яча в гру.

Як було: Раніше можна було отримати картку при недотриманні дистанції при кутовому, штрафному ударі або ауті.

6. Картка за будь-який вид зриву атаки

Нововведення: Жовта картка тепер буде пред’являтися за будь-який вид порушення при зриві перспективної атаки – не тільки за фол, але і за, наприклад, повторне торкання м’яча при розіграші.

Як було: Раніше картка пред’являлася лише за фол.

7. Офсайд за умисної гри в м’яч

Нововведення: Змінено  пункт про визначення офсайду у гравця атаки, що знаходиться в положенні поза грою, до якого м’яч потрапив після навмисної гри з боку гравця оборони. Додано, що гравець атаки НЕ вважається в офсайді не тільки під час “законної” навмисної гри (ногою, головою і т.д.), а й за “незаконної” навмисної гри рукою. Таким чином, IFAB прибере перевагу у команди, що обороняється.

Як було: Гравець атаки не вважався в офсайді в разі навмисної гри в м’яч футболіста оборони, проте не згадувалася гра рукою, яка давала перевагу команді, що захищалася.

8. Розіграш штрафного (вільного) удару і удару від воріт з воротарем

Нововведення: Прибрана хитрість, яку футболісти придумали в перші ж дні після впровадження нововведення влітку 2019 року. Якщо воротар підсікає м’яч при розіграші, а  польовий гравець повертає м’яч назад кіперу головою або грудьми – удар має бути повторено. Покарання за першую спробу не передбачено, але при повторній спробі гравець буде покараний.

Як було: футболісти хитро використовували нововведення, що розіграш м’яча ударом від воріт тепер можна проводити в межах штрафного майданчика. Це дозволяє ефективно уникати пресинг суперника.

9. Жовті картки не переносяться на серію пенальті

Нововведення: Додано уточнення до пункту 3 Правила 10, який регламентує серію післяматчевих 11-метрових. А саме дописано таку пропозицію: “Гравцеві, вилученому під час матчу, не дозволяється брати участь (у серії пенальті); усні попередження і жовті картки, винесені під час матчу, не переносяться на серію пенальті”.

Перша частина допису здається банальною, проте IFAB тепер в цілому підкреслює в правилах, що серія пенальті не є частиною матчу. Якщо гравець вилучений в основний або додатковий час, він не може взяти участь в серії пенальті (яка відбувається де-юре після матчу). При цьому жовті картки і усні попередження не переносяться на серію пенальті – якщо гравець отримає другу жовту під час серії, він не буде вилучений.

Як було: Без цього допису гравець міг бути вилучений за другу жовту картку під час серії пенальті.

10. Зміна покарань воротареві і гравцеві, що б’є пенальті

Нововведення: 1. пом’якшити покарання воротаря за порушення правил під час пробиття 11-метрових (як в матчі, так і в серії пенальті). Раніше за правилами голкіпера могли покарати жовтою карткою за перше ж порушення (якщо удар перебивається). Тепер арбітр при першому порушенні зробить усне попередження і лише потім покарає жовтою карткою при повторному порушенні.

2. Якщо голкіпер і гравець, що б’є пенальті порушують правила одночасно, удар вважається виконаним (нереалізованим), а гравець, що б’є карається попередженням.

Покарання гравцю, шо б’є пенальті, за порушення посилено, тому як його обманні дії можуть призвести до порушення правил з боку воротаря, який може залишити лінію воріт з-за дії гравця, що б’є пенальті.

3. Змінено алгоритм покарань воротаря при порушенні. Як уже було відзначено вище, якщо після порушення правил воротарем удар перебивається, голкіпер при першому порушенні отримує лише усне попередження. При цьому не кожен неуспішний пенальті тепер буде перебитий. Якщо м’яч летить повз ворота або відлітає в поле від штанги або перекладини, то удар буде перебитий лише тоді, якщо порушення воротаря вплинуло на гравця, що пробиває.

Як було: 1. Воротар мав був бути покараний жовтою карткою при першому ж порушенні.

2. Якщо воротар і гравець, що б’є порушують правила одночасно, в поточній редакції правил якщо удар реалізовано, він скасовується, якщо нереалізовано – удар виконується знову, а воротар і гравець, що б’є отримують по жовтій картці.

3. Якщо при пенальті взяття воріт не було, то в будь-якому випадку арбітр мав призначити перебиття 11-метрового (незалежно від того, сейв це або потрапляння в стійку).

11. Зміни до пункту про VAR

Нововведення: 1. При винесенні рішення тільки за допомогою відеоассістента VAR (без перегляду моменту) арбітр може показати знак “телевізора” лише раз при винесенні вердикту за підсумком рішення за допомогою VAR. Знак “телевізора” може бути показаний більше разів, якщо перед цим гра не була зупинена арбітром, і він сигналізує про зупинку гри для використання відеоассістента.

2. Прибрано уточнення, що відеоассістент VAR розповідає арбітру, що бачить на відео, а не те, яке рішення слід ухвалити.

3. Невелике уточнення, що для суб’єктивних рішень в матчі слід застосовувати відеоперегляд по телевізору (on-field review, OFR). Суб’єктивними рішеннями є ті, в яких потрібна оцінка дій гравця з боку арбітра (інтенсивність порушення (тягнуло чи порушення на жовту/червону картку), перешкоди при офсайді (наприклад, чи заважав гравець огляду воротаря), трактування гри рукою (не сам факт потрапляння в руку)).

Як було: 1. Арбітру слід окремо вказати характерним жестом (знак обрисів телевізора), що VAR оцінює епізод. Цей абзац прибрано. Тепер арбітр слухає помічника і потім один раз показує, що рішення прийнято за підказкою відеоассистента.

2. Було уточнення, що VAR НЕ підказує арбітрові рішення, а лише розповідає, що побачив на відео.

3. Прибрано одне слово: для суб’єктивних рішень в матчі було “часто доречно” застосовувати відеоперегляд по телевізору (on-field review, OFR). Тепер просто “доречно”.

12. Заміна м’яча з дефектами

Нововведення: Змінено алгоритм введення м’яча в гру після заміни м’яча з дефектами. Внесено зміну в Правило 2. Тепер якщо арбітр робить заміну м’яча з дефектом, то він буде вводити його в гру спірним м’ячем.

Як було: У поточній редакції правил футболу в Правилі 2 написано, що м’яч змінюють в тому місці, де він отримав дефект. Процедура заміни була не зовсім чітко прописана. Тепер же йде адресація на введення спірного м’яча, процедура якого описана в Правилі 8.

13. Форма штанги і поперечини

Нововведення: Штанги і поеречини тепер можуть бути не однієї форми (квадратної, круглої, прямокутної, еліпсоїдної), а їх комбінацією. IFAB змінив формулювання в Правилі 1 правил гри в футбол і додав можливість комбінування форм.

Як було: Стійки воріт могли бути лише однією з 4-х затверджених форм, згаданих вище (квадратної, круглої, прямокутної або еліпсоїдної).

https://sportarena.com/uk/futboll/14-golovnih-zmin-pravil-futbolu-z-sezonu-2020-21/